Prosztatarák

Diagnózisok

16. szeptember 2024

A prosztatarák (prostata karcinóma) a prosztatamirigyben alakul ki, amely egy kis mirigy a férfiaknál, a húgyhólyag alatt. A prosztata folyadékot termel, amely az ondó része. Ez a rák az egyik leggyakoribb daganatos betegség a férfiaknál, különösen idősebb korban.

A prosztatarák (prosztatarák) a rák egy fajtája, amely a prosztata mirigyben, a férfiaknál a hólyag alatt található kis mirigyben alakul ki. Ez a rák az egyik leggyakoribb rákos megbetegedés a férfiaknál, különösen az idősebb férfiaknál. A prosztatarák akkor alakul ki, amikor a prosztata sejtjei elkezdenek ellenőrizetlenül növekedni. Ez a kóros növekedés daganatok kialakulásához vezethet. A prosztatarák korai szakaszában tünetmentes is lehet! A rák kevésbé agresszív formája ellen az I3C vegyület és a fűrészpálma (Serenoa repens) terméséből származó kivonat nagyon hatásos. A legjobb megelőzés minden 40 év feletti férfi számára a rendszeres orvosi ellenőrzés. Kérlek vigyázzatok magatokra!

A prosztatarák akkor alakul ki, amikor a prosztata sejtjei ellenőrizetlenül kezdenek növekedni. Ez a rendellenes növekedés daganatok kialakulásához vezethet. A prosztatarák lehet lokalizált (csak a prosztatában van jelen) vagy áttéteket adhat (elterjedhet más testrészekre, például a csontokra vagy a nyirokcsomókra).

A prosztatarák tünetei:

Figyelem: a prosztatarák korai szakaszában tünetmentes lehet!

Később megjelenhetnek a következő tünetek:

  • Vizelési nehézségek (nehezen indul vagy nehéz fenntartani a vizelést, gyenge vizeletsugár).
  • Gyakori vizelés, különösen éjszaka.
  • Fájdalom vagy égő érzés vizeléskor.
  • Vér a vizeletben vagy az ondóban.
  • Erekciós problémák.
  • Fájdalom az alsó háton, a csípőben vagy a medence területén.

Kockázati tényezők:

A legfontosabb kockázati tényezők közé tartozik:

  • Életkor: Az életkorral nő a kockázat, különösen 50 év felett.
  • Családi anamnézis: Ha egy közeli rokon prosztatarákos, akkor nagyobb a kockázat.
  • Életmód: A zsíros étrend, elhízás és a fizikai aktivitás hiánya növelheti a kockázatot.

Mi segíthet a prosztatarák ellen?

A kevésbé agresszív, lassan növekvő prosztatarák esetén a rendszeres orvosi megfigyelés és a keresztesvirágú zöldségek, például a brokkoli, káposzta, kelkáposzta és karfiol beillesztése az étrendbe jótékony lehet. Az utóbbi időben több kutatás foglalkozik az indol-3-karbinollal, amely keresztesvirágú zöldségekben található meg. A tanulmányok azt mutatják, hogy az I3C rákellenes hatásokkal bír, beleértve a prosztatarák befolyásolásának lehetőségét.

Az indol-3-karbinol segít semlegesíteni a szabad gyököket, amelyek DNS-károsodást és rákos sejtek növekedését okozhatják. Az I3C befolyásolja azokat az enzimeket, amelyek az ösztrogének metabolizmusáért felelősek, és ez azért fontos, mert egyes ösztrogén-metabolitok elősegíthetik a rákos sejtek növekedését. Az I3C elősegíti az apoptózist (programozott sejthalál) a rákos sejtekben, ezáltal csökkentve azok számát, és gátolja új vérerek képződését, amelyek szükségesek a rákos sejtek növekedéséhez és terjedéséhez.

A fűrészpálma (Saw palmetto, Serenoa repens) kivonata is nagyon népszerű. A fűrészpálma gátolja az 5-alfa-reduktáz enzimet, amely a tesztoszteront dihidrotesztoszteronná (DHT) alakítja. Ez a hormon összefüggésbe hozható a prosztata növekedésével. Az 5-alfa-reduktáz blokkolása csökkenti a DHT szintjét, ezáltal lassítja a prosztata megnagyobbodását. A fűrészpálma gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek segítenek csökkenteni a prosztata gyulladását és duzzanatát. Végül, a fűrészpálma antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek védik a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól.

Megelőzés:

A megelőzés része az egészséges életmód, a rendszeres orvosi ellenőrzések és a családi anamnézis ismerete. Fontos a brokkoliban, káposztában és más keresztesvirágú zöldségekben gazdag étrend, az egészséges testsúly megtartása és a rendszeres testmozgás.

Kedves férfiak, a legjobb megelőzés minden 40 év feletti férfi számára a rendszeres orvosi vizsgálat. Kérlek, vigyázzatok magatokra!

Források:
  1. Celostnimedicina.cz „Indol-3-karbinol (I3C) ako prevencia nádorových ochorení”25. 11. 2009. https://www.celostnimedicina.cz/indol-3-karbinol-i3c-jako-prevence-nadorovych-onemocneni/
  2. Celostnimedicina.cz „Regulácia hormonálnych hladín a ochrana pred nádormi pomocou indol-3-karbinolu” 26. 09. 2006. https://www.celostnimedicina.cz/regulace-hormonalnich-hladin-a-ochrana-pred-nadory-pomoci-indol-3-karbinolu-pharmdrtomas-arndt/
  3. Balk JL. Indole-3-carbinol for cancer prevention. Alt Med Alert. 2000, 3:105-107
  4. Cohen JH, et al. 2000. Fruit and vegetable intakes and prostate cancer risk. J Natl Cancer Inst 92:61-8.
  5. Chinni SR, et al. 2001. Indole-3-carbinol (I3C) induced cell growth inhibition, G1 cell cycle arrest and apoptosis in prostate cancer cells. Oncogene 20:2927-36.

Vélemény, hozzászólás?