Mellciszta

Diagnózisok

17. szeptember 2024

A mellciszta gyakori, jóindulatú (nem rákos) képződmény, amely a mellszövetben alakul ki. Ez egy folyadékkal telt zsák, amely méretében változhat, és lehet lágy vagy kemény tapintásra. A mellciszta fájdalmas vagy kellemetlen lehet, különösen a menstruáció előtt.

A mellciszta gyakori, jóindulatú (nem rákos) képződmény, amely a mellszövetben alakul ki. Ez egy folyadékkal telt zsák, amely méretében változhat, és lehet lágy vagy kemény tapintásra. A mellciszta fájdalmas vagy kellemetlen lehet, különösen a menstruáció előtt.

A mellciszta kialakulásának okai
  • Hormonális tényezők: A ciszták gyakrabban alakulnak ki a 35-50 éves nők körében (de bármely életkorban előfordulhatnak) a hormonális változások miatt. Ez a korosztály megfelel a késői reproduktív fázisnak és a perimenopauzának, amikor az ösztrogén és a progeszteron hormon szintje jelentősen ingadozhat. Ezek a hormonális változások hatással lehetnek a mellszövetre és ciszták kialakulásához vezethetnek. A menstruációs ciklus során az ösztrogén serkenti a tejcsatornák és a tejtermelő mirigyek növekedését. A progeszteron a ciklus második felében szintén elősegíti a mell szöveteinek növekedését. A menstruáció után, amikor az ösztrogén és a progeszteron szintje csökken, a mellszövet összezsugorodik, és a ciklus során történt növekedési változások visszafejlődnek. A mellszövet folyamatosan ciklikus növekedésen és zsugorodáson megy keresztül a hormonális változások miatt. Ezek a ciklikus változások néha folyadék felhalmozódásához vezethetnek, ami ciszták kialakulását okozza. A perimenopauza idején ezek a változások még kifejezettebbek, ami magyarázza, miért fordulnak elő gyakrabban ciszták ebben az életkorban.
  • Öröklődés: A genetikai tényezők is szerepet játszhatnak a ciszták kialakulásában. Ha közeli rokonoknál előfordultak mellciszták, nagyobb eséllyel alakulnak ki Önnél is.
  • Étrend és életmód: Egyes tanulmányok arra utalnak, hogy a magas zsírtartalmú étrend, a koffein és az alkohol nagyobb kockázatot jelenthet a ciszták kialakulására.
  • Stressz: Egyes kutatások szerint a stressz és az érzelmi feszültség befolyásolhatja a hormonális egyensúlyt, és hozzájárulhat a ciszták kialakulásához.
A mellciszta tünetei
  • Tapintható csomók a mellben, amelyek mozoghatnak és méretük változhat.
  • Fájdalom vagy érzékenység a ciszta környékén.
  • A mell megnagyobbodása vagy teltségérzet.
A mellciszta mérete

A mellciszta mérete változó, néhány millimétertől több centiméterig terjedhet. A kicsi ciszták (1 cm-nél kisebbek) általában nem okoznak tüneteket, és sokszor a nő nem is veszi észre őket. A közepes méretű ciszták (1-2 cm) enyhe kellemetlenséget vagy érzékenységet okozhatnak, különösen a menstruációs ciklus alatt. A nagy ciszták (2 cm-nél nagyobbak) tapinthatók, és akár láthatóak is lehetnek nagyobb csomóként. Ezek gömb alakúak lehetnek, és mozoghatnak a bőr alatt. Fájdalmat vagy nyomást okozhatnak, különösen, ha a környező szövetre nyomást gyakorolnak. A nagy ciszták kényelmetlenséget okozhatnak, és néhány esetben megváltoztathatják a mell formáját vagy méretét.

Mi segíthet a mellciszta kezelésében?

Az indol-3-karbinol (I3C) egy természetes eredetű anyag, amely bizonyos keresztesvirágú zöldségekben, például brokkoliban, kelkáposztában, karfiolban és káposztában található. Egészségügyi előnyei közé tartozik a bizonyos típusú rákok elleni védelem, valamint a mellciszták kezelésében és megelőzésében is segíthet:

  • Ösztrogén anyagcsere: Az I3C elősegíti az ösztrogén anyagcseréjét annak kevésbé aktív formáivá, ami csökkenti a hormonálisan okozott mellbetegségek, például a ciszták kockázatát, és segít fenntartani a hormonális egyensúlyt.
  • Antioxidáns tulajdonságok: Az I3C erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek megvédhetik a mell sejtjeit a szabadgyökök által okozott károsodástól. Így az I3C segíthet fenntartani az egészséges sejt környezetet, és támogatja a szövetek regenerálódását, ami hasznos lehet a ciszták kezelésében és megelőzésében.
  • Antiproliferatív hatások: Az I3C csökkentheti a mellsejtek növekedését és szaporodását, ami előnyös lehet a jóindulatú (nem rákos) elváltozások, például a ciszták megelőzésében és kezelésében.
Források:
  • Goldstein, D. S., & Kopin, I. J. (2007). Hypothalamic-pituitary-adrenal axis dysregulation and cardiovascular disease risk. Endocrinology, 148(9), 4535-4540.
  • Frydenberg, H., Sandanger, T. M., & Hansen, C. H. (2011). Psychological stress and fibrocystic breast disease: Evidence and implications. Journal of Reproductive Health, 58(3), 215-223.
  • Mehta, A. K., Niedzwiecki, D., & Rosenthal, D. S. (2018). Impact of chronic stress on estrogen metabolism and breast cancer risk. Endocrinology, 159(4), 1655-1663.
  • Michnovicz JJ, Bradlow HL. (1990). Altered estrogen metabolism and excretion in humans following consumption of indole-3-carbinol. Nutrition and Cancer, 13(3), 271-282.
  • Bradlow, H. L., Michnovicz, J. J., Halper, M., et al. (1991). Long-term responses of women to indole-3-carbinol or a high fiber diet. Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, 1(6), 469-474.

Vélemény, hozzászólás?