INDONAL a mastopathia kezelésében MUDr. BELLA

Cikkek és tanulmányok

03. május 2022

POZSONY, 2012. április 17. (WBN/PR) – A mellek a mell testéből, a mellbimbóból és a bimbóudvarból állnak. Az emlőmirigy több egyedi mirigyből áll, amelyek egyenként 15-20 darabban mozognak, rostos szövetből és zsírszövetből. Egy nő egész élete során szinte napi átalakulások mennek végbe az emlőszövetben az emlőben, mivel nagy a hormontermeléstől való függés, ami a menstruációs ciklus során jelentősen megváltozik. Főleg az ösztrogén és a progeszteron női hormonok szintjét változtatja meg. Hormonális hatások hatására nemcsak a mirigyszövetben, hanem az emlő egyéb részein is változás következik be.

Az emlőbetegségek és az emlőelváltozások is nagyon gyakoriak a nőknél. Ezek közé tartozik az emlőrák, a jóindulatú emlődaganatok és a hormonális emlőváltozások, amelyek fokális diszpláziában, cisztákban vagy mastodyniában nyilvánulhatnak meg. Az emlőrák a leggyakoribb onkológiai betegség a nők összes onkológiai betegsége között. Minden bizonnyal ez a legsúlyosabb mellbetegség. Azonban sokkal több nő számol be mastodyniáról. A mastodynia főként az úgynevezett mastodyniában fordul elő. mastopathia, ami egyértelműen jóindulatú emlőbetegség. A mellben kialakuló csomók, csomók, mellduzzanat, mellfájdalom tünetei, gyakran a karba sugározva nyilvánul meg. A jelentések szerint a nők körülbelül 30-80%-a él át élete során kisebb-nagyobb mellfájdalmat. Vannak nők, akik egész életükben nem éreznek mellfájdalmat, van, aki már fiatalon. Leggyakrabban a menstruáció kezdete előtt a hormonok miatt előfordulhat mellduzzanat, ami gyakran fájdalmas. Általában a menstruáció vége után eltűnik. Ez a fájdalomérzet az ösztrogén és a progeszteron női nemi hormonok hormonális egyensúlyhiánya miatt alakul ki, ami az ösztrogén relatív vagy abszolút feleslegének következménye. Ezek a változások változásokat okoznak a mellszövetben.

A menopauza kezdetével a mastodynia általában nem fordul elő. Főleg reproduktív korú nőknél fordul elő, főként 30-50 éves kor között, de nem szokatlan a fiatalabb nőknél sem az emlőfájdalom. Fájdalom lehet az egyik vagy mindkét mellben. Rendszeres orvosi ellenőrzés szükséges. A mastodynia kezelése sokrétű, a nem hormonálistól a hormonális készítményekig. Különféle gyógyszereket írnak fel a mellfájás kezelésére. A kezelés előtt ki kell zárni a rosszindulatú emlődaganatot, és csak ezután van lehetőség az emlőfájdalmak kezelésére, hiszen az esetek mintegy 5%-ában a fájdalom rosszindulatú emlődaganathoz köthető. A kezelés célja a fájdalom csökkentése vagy megszüntetése, a mellfeszülés érzésének csökkentése.

Az emlőfájdalmak csökkentésének egyik lehetősége az Indonal, amelynek hatóanyaga, az Indol-3-carbinol jótékony hatással van az ösztrogén anyagcserére és hozzájárul annak szintjének kiegyenlítéséhez. Az indol-3-karbinolt táplálék-kiegészítőként keresztes virágú növényekből, például brokkoliból, káposztából, karalábéból, káposztából és karfiolból extrahálják. A hatásmechanizmus az, hogy kedvezően befolyásolja az ösztrogén metabolitok kölcsönös arányát a 2a-hidroxiösztron, az úgynevezett „jó metabolit” javára – az ösztrogén átalakulásának ez a módja nem vezet kóros elváltozások kialakulásához a lágy szövetekben. az ösztrogéntől függő női nemi szervek.

Különféle diagnózisokat végeztünk. A vizsgálat egyik célja a mellérzékenység hatásának meghatározása volt az ajánlott Indonal táplálék-kiegészítő használatával. A vizsgálatban 27 orvos vett részt Szlovákia minden részéről, és 316 nőt vontak be a vizsgálatba. A készítményt 6 hónapig értékelték. A fájdalom általános javulását vagy akár megszűnését a nők 81%-a számolta be, a nők 15%-a nem érezte javulást, és 4%-a a fájdalomérzet romlott. Az Indonal bizonyos esetekben enyhe mellékhatásokat okozhat. A leggyakoribbak között volt a nagyobb mellfájdalom érzése, az említett nők 4%-ánál puffadás, kisebb hányadban gyomorhányinger, menstruációs cikluson kívüli enyhe vérzés.

Az eddig feldolgozott eredmények jelentős javulást mutatnak a mellfájdalmat szenvedő nőknél. A legtöbb betegnél a ciklikus és nem ciklikus fájdalom fájdalomcsillapítását és a mastopathia javulását figyelték meg az Indonal alkalmazásakor, ha helyes diagnózis mellett írják fel. Hasonló értékelés zajlik Csehországban is.

Szerző: MUDr. Vladimir Bella, PhD.

Vélemény, hozzászólás?