Az indol-3-karbinol és a mellrák védő hatása

Cikkek és tanulmányok

03. május 2022

Az epidemiológiai, in vitro sejttenyésztési és in vivo vizsgálatok legújabb eredményei arra utalnak, hogy az indol-3-karbinol jótékony hatással van számos rákbetegség megelőzésére, beleértve a mellrákot is. Kimutatták, hogy az indol-3-karbinol orális adagolása kedvezően befolyásolja az ösztrogén anyagcserét emberben. Növeli a 2-hidroxiösztron és a 16alfa-hidroxiösztron arányát. Kísérleti és klinikai bizonyítékok arra utalnak, hogy a 16α-hidroxilált ösztrogén metabolitok erős ösztrogénként reagálnak, és összefüggésbe hozhatók az emlőrák kockázatával, míg a 2-hidroxilált metabolitok alacsonyabb ösztrogén aktivitással rendelkeznek, és gyengén kapcsolódnak ehhez a betegséghez. Az indol-3-karbinol jó jelölt klinikai vizsgálatokhoz olyan nőknél, akiknél fokozott az emlőrák kialakulásának kockázata. Fan S és munkatársai a Georgetown Egyetemen (New York) arról számoltak be, hogy az indol-3-carrbinol és a genistein a mellrákra hajlamos géneket célozza mind a prosztata-, mind az emlőráksejtekben [4]. Az emlőrákra való hajlam gének felelősek a daganat növekedésének gátlásáért, nemcsak az emlőráksejtek, hanem a petefészek- és prosztataráksejtek esetében is. Ez az in vitro vizsgálat kimutatta, hogy a fitokemikáliák indukálják e gének expresszióját.

Egy tenyésztett humán emlőráksejtekkel végzett in vitro vizsgálat kimutatta, hogy az indol-3-karbinol közvetlenül gátolja az elasztáz enzimaktivitását, és arra a következtetésre jutottak, hogy ezeket a fitokemikáliákat vagy hasonló vegyületeket az emberi emlőrákok kezelésére szolgáló gyógyszerként tovább kell vizsgálni. magas elasztáz szint. rossz prognózissal korrelálnak [2]. Pontosabban azt találták, hogy az indol-3-karbinol a ciklin E fehérje stabil felhalmozódását a rákos sejtek szaporodásával és rossz klinikai eredménnyel összefüggő alacsonyabb molekulatömegű formájáról a nagyobb molekulatömegű formába tolja el, amelyet általában normál sejtek. Egy tajvani tanulmány megállapította, hogy az indol-3-karbinol csökkentette az emlőráksejtek invázióját és migrációját [3]. Fitokémiailag gátolta a mátrix metalloproteinázok expresszióját az ERK/Sp1 által közvetített géntranszkripció blokkolásával.

A Minnesotai Egyetem patkányokon végzett kísérlete szerint az indol-3-karbinol javíthatja a tamoxifen hatását [4]. A tamoxifen egy szelektív ösztrogénreceptor modulátor, amelyet emlőrák kezelésére használnak. A kutatók patkányokban daganatokat idéztek elő a rákkeltő dimetil-benz-a-antracén adagolásával, majd tamoxifennel, indol-3-karbionollal vagy a kettő kombinációjával kezelték a patkányokat. Mindhárom kezelési mód szignifikánsan növelte a látenciát és csökkentette az emlő rosszindulatú daganatok számát, de az indol-3-carbinol kezelés is, bár az indol-3-carbinol hatása önmagában gyengébb volt.

A Kaliforniai Egyetem tudósai által végzett tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy az indol-32-karbinol hatással volt az ösztrogén receptor alfa (ERA) és ösztrogén receptor béta (ERB) működésére és expressziójára [6]. Az ERA és az ERB arányának növelésével az indol-3-karbinol csökkentheti az emberi emlőráksejtek proliferációját. A vizsgálatokat olyan mellráksejteken végezték, amelyek ERA-t és ERB-t is expresszáltak. Ezen emlőráksejtek indol-3-karbinollal történő kezelése erősen gátolta az ERB fehérje termelést ERA termelés nélkül.

Az indol-3-karbinol szelektíven indukálta apoptózist emlőráksejtekben, de nem daganatos eredetű emlősejtekben, ami az I3C potenciális terápiás előnyére utal az emlőrák ellen [7]. Az indol-3-karbinol alacsony szintje jobban gátolta a tumorsejtek növekedését, mint a normál emlősejtek növekedését. Fitokémiailag csak az emlőrákos sejtekben emelkedett a Bax/Bcl-2 arány és csökkent Bcl-xL expresszió.

[1] Prevention and treatment of cancer with indole-3-carbinol. Altern Med Rev. 2001 Dec;6(6):580-9.
[2] The dietary phytochemical indole-3-carbinol is a natural elastase enzymatic inhibitor that disrupts cyclin E protein processing. Proc Natl Acad Sci U S A. 2008 Dec 8.
[3] Indole-3-carbinol Inhibits Sp1-Induced Matrix Metalloproteinase-2 Expression To Attenuate Migration and Invasion of Breast Cancer Cells. J Agric Food Chem. 2008 Dec 5.
[4] BRCA1 and BRCA2 as molecular targets for phytochemicals indole-3-carbinol and genistein in breast and prostate cancer cells. Br J Cancer. 2006 Feb 13;94(3):407-26.
[5] Suppression of mammary gland carcinogenesis by post-initiation treatment of rats with tamoxifen or indole-3-carbinol or their combination. Eur J Cancer Prev. 2007 Apr;16(2):130-41.
[6] Indole-3-carbinol selectively uncouples expression and activity of estrogen receptor subtypes in human breast cancer cells. Mol Endocrinol. 2006 Dec;20(12):3070-82. Epub 2006 Aug 10.
[7] Indole-3-carbinol (I3C) induces apoptosis in tumorigenic but not in nontumorigenic breast epithelial cells. Nutr Cancer. 2003;45(1):101-12.

 

Vélemény, hozzászólás?