Gyógynövény terápia jóindulatú prosztata hiperplázia kezelésére

Cikkek és tanulmányok

03. május 2022

Ez nem prosztata megnagyobbodás, nagyon kellemetlen expozíció, tüneteket fog okozni. A jelentések szerint körülbelül 50%-uk szenved BPH-tünetektől 50-75%-ban 80 éves kor után. A leggyakoribb tünetek az émelygés, szakaszos vizelés, gyenge, rozsdás vizeletürítés, a húgyhólyag hiányos kifejlődésének érzete és egyéb irritáló tünetek, mint például az ugrálás és a könnyű tanulás a nap folyamán, valamint a nocturia.

Serenoa plaziva (Serenoa repens) je palma z južnej časti USA. Známa je aj ako americká trpasličí palma. Rostlinu trójó orange až čierne sušené zrelé ovocie (7, 8). Extrakty z ní sú jedni z najpoužívanejších roštinných extraktov v symptomatickej prážité poruche močenia (dyzúria, polakizúria, noktúria, retencia moči) pri benígnej hyperplázii prostaty.

Milyen elven működik?

Számos hatásmechanizmust írtak le, beleértve az antiandrogén és az antiösztrogén és a növekedési faktor gátlását. A legvalószínűbb az antiandrogén hatás, amely az 5-α-reduktáz enzim gátlásában áll, amely enzim a tesztoszteron dihidrotesztoszteronná (DHT) történő átalakulását katalizálja. A DHT intracelluláris androgénként felelős a prosztata növekedésének szabályozásáért. Ennek az enzimnek a gátlása apoptózist indukál a prosztata epiteliális sejtjeiben, ami a prosztata térfogatának csökkenéséhez vezet.

Tényleg működik?

A gyümölcskivonat hatékonyságát több klinikai vizsgálat is megerősítette, amelyekben 22-205 beteg vett részt, akik napi kétszer 160 mg-os kivonatot kaptak 1-3 hónapon keresztül. Szinte minden vizsgálat szignifikáns javulást mutatott a BPH-tünetek és a kivonatok csoportjában a placebóhoz képest (8,9). Összetevők: a gyümölcsök gömbszerű tápanyagai a vylo és észterezett zsírsavak (laurinsav, mirisztinsav, olajsav, linolsav, linolén, sztearinsav, palmitin), fitoszterolok (β-szitoszterin és 3-glükozidja, kampeszterol, stigmaster és flavonoid illóolaj).

Adagolás: az ajánlott napi adag 1-2 g gyógyszer vagy 320 mg lipofil kivonat, vagy ennek megfelelő készítményben. Káros hatások: ritkán fordul elő emésztési zavar. Interakció: nem ismerősek. Ellenjavallatok: ismeretlen. Terhesség és szoptatás: a kivonat szedése nem javasolt.

INDOL-3 KARBINOL

Az indol-3-karbinol nem ajánlott prosztatarákban a szöveti proliferáció megelőzésére. Az elmúlt időszakban nagy népszerűségnek örvend a rák, különösen a mellrák megelőzésében. Ez egy olyan nézet, amely hamarosan bővülni fog. Ebben az esetben kis ekkut mechanizmusokkal sütik. Különösen antiösztrogén aktivitásról számoltak be, amely közvetlenül kötődik az ösztrogénreceptorokhoz, ahol antagonistaként hat. Ami a szarvasmarha prosztatáját illeti, egy vizsgálatban az indol-3-karbinol szarvasmarhasejtek pusztulását indukálta in vitro, aktív metabolitja, a diindolil-metán jelentősen késleltette a szarvasmarha prosztatasejtek aktiválódását (PC-3). Az indol-3-karbinol nem található meg az INDONAL termékekben.

Silvia Fialová. 2013. A jóindulatú prosztata hiperplázia fitoterápiája IN Via pract., 2013, 10(2): 65–68

Link: http://www.viapractica.sk/index.php?page=pdf_view&pdf_id=6385&magazine_id=1

Vélemény, hozzászólás?