Miért menjünk a „cyto”-ba?

Cikkek és tanulmányok

03. május 2022

Miért menjünk a „cyto”-ba?

Ela Podhorská 2018.12.12

Állítólag Szlovákiában a nők mindössze 25%-a jár rendszeres megelőző vizsgálatra nőgyógyászhoz. Nekünk, akik járunk, magyarázatot adok arra, hogy mi és miért történik citológiai vizsgálat során. És a többi 75%? Úgy gondolom, hogy a cikk ihletet adhat az időpont egyeztetéshez.

Citológiai vizsgálat

Lényege az endometrium felszínéről fénykenettel nyert sejtek mikroszkópos vizsgálata. Alapesetben a nőgyógyász által végzett megelőző vizsgálat során végzik. Ez a diagnosztikai módszer megbízható, nem időigényes, és képes kimutatni a méhnyak sejtjeinek már kezdődő elváltozásait, vagy nagyon kicsi, csak kialakulóban lévő daganatokat, amelyek a rutinvizsgálat során nem láthatók.

Mikor kell bevenni a „cyto”-t?

Méhnyak vizsgálaton menstruációs ciklusa közepén, azaz az utolsó menstruáció vége után kb. két nappal, ill. körülbelül 10 nappal az utolsó menstruáció első napjától számítva. A hüvelyi készítményekkel történő kezelést két nappal a vizsgálat előtt abba kell hagyni, és az előző esti nemi közösülést kerülni kell.

Citológiai eredmények

A lelet nem értékelhető: Azt jelenti, hogy a vizsgálatot nem lehetett megbízhatóan elvégezni a mintán. Az orvos meg fogja kérni, hogy ismételje meg a citológiai vizsgálatot, általában 3 hónap elteltével.

Normál lelet: A legtöbb nőnek normális citológiai lelete van, azaz nem észleltek olyan elváltozást, amely rákot okozhatna. A méhnyakrák kockázata minimális. Folytassa a szűrést évente egyszer.

Rendellenes lelet: Azt jelenti, hogy megváltozott sejteket észleltek a citológiai kenetben. A változások azonban általában nem súlyosak, és nem is erősítik meg a rákot – csak ritkán diagnosztizálják. Ezek azonban bizonyos figyelmeztető jelzések és figyelmeztetések, ezért a nőt gondosan ellenőrizni kell, ha kóros leletet észlelnek.

A kóros lelet eredményei alapján orvosa javasolhatja:

Újabb méhnyakkenet 3-6 hónap múlva – annak megállapítására, hogy a kóros sejtelváltozások elmúltak-e, változatlanok maradtak-e, vagy akár rosszabbodtak-e. Normál szűrési lelet esetén 6 hónap múlva következzen a következő ellenőrzés, és ha a normál ellenőrzés beigazolódik, akkor elegendő a nő és az egészséges nők ellenőrzése. Ezzel szemben, ha ismét kóros sejteket találnak, az orvos további vizsgálatra küldi a nőt.
Kolposzkópos vizsgálat – lehetővé teszi a méhnyak részletesebb vizsgálatát egy mikroszkóphoz hasonló speciális eszközzel
Teszt a HPV vírus jelenlétére – a méhnyakrák kialakulásának nagyobb kockázatával rendelkező betegek kimutatására

Kolposzkópos vizsgálat

Ez a nyak vizuális ellenőrzése egy speciális optikai eszközzel. Ez egy olyan vizsgálat, amely lehetővé teszi a méhnyak változásainak megfigyelését. A méhnyak bekenésére ecetsavoldatot vagy jódos oldatot használnak – az egészséges sejtek megbarnulnak, rendellenesen fehérek vagy sárgás színűek. Ezután az orvos egy mikroszkóphoz hasonló műszerrel – kolposzkóppal – megfigyeli a szövet színét, az érrendszeri változásokat, a mirigyek száját, a condylomák jelenlétét és egyéb jellemzőket. A vizsgálat hasonlít a méhnyaki kenethez, és nem zavarja tovább a pácienst, mert a készülék a nő testén kívül marad.

Biopszia

Citológiailag és/vagy kolposzkópiával igazolt kóros leletek esetén alkalmazzák. A biopszia véglegesen kizárhatja vagy megerősítheti a rákot. Az orvos kis speciális csipeszekkel távolít el egy körülbelül 2-4 mm méretű szövetdarabot. Ezután mikroszkópos vizsgálatra – biopsziára – küldik. A szövetgyűjtés hasonló a rendszeres nőgyógyászati ​​vizsgálathoz, és nem igényel érzéstelenítést. A legtöbb nő csak enyhe csípést fog érezni. A beavatkozás után 3-4 napig enyhe vérzés léphet fel (használhat betétet vagy tampont), és a betegeknek azt tanácsoljuk, hogy 3 napig ne fürödjenek, csak zuhanyozzanak és 3 napig ne éljenek szexuális kapcsolatot.

Konizáció

A konizáció hasonló a biopsziához, de lehetővé teszi annak megállapítását, hogy a méhnyak kóros sejtjei mélyebben behatoltak-e a szövetbe, míg a biopszia gyakran csak a méhnyak felszínén lévő sejtekben bekövetkezett változásokat erősíti meg. A konizáció során nagyobb mennyiségű szövetet vesznek fel kúp alakban, és mikroszkóp alatt vizsgálják meg. Az eljárás helyi érzéstelenítést vagy általános érzéstelenítést igényel, és kórházban végzik.

A konizációt a rákmegelőző elváltozások kezelésére is használják, amikor a méhnyak teljes érintett területét eltávolítják.

Ami a megelőzést illeti, az immunitásról is szól.

Biztos vagyok benne, hogy mindannyian egyetértünk abban, hogy a legnagyobb veszélyt a szexuális partnerek megváltoztatása jelenti, és a legfontosabb az immunrendszer jó formában tartása.

Sok olyan termék kapható a piacon, amelyek garantáltan segítik az immunitás kialakítását, de továbbra is kérdés, melyiket válasszuk. Az INDONAL ezen a területen egy magas színvonalú és valóban kivételes készítmény, amely nőgyógyász szakértők tanácsa alapján intim problémák egész sorában segít.

„Az I3C anyag nagyon népszerű természetes anyaggá vált a rákos megbetegedések, különösen a mell- és petefészekrák megelőzésében. A keresztesvirágúak családjában elterjedt anyag. Ennek az anyagnak számos hatásmechanizmusa feltételezhető. Különösen anti-ösztrogén aktivitásról számoltak be, amely közvetlenül az ösztrogénreceptorokhoz kötődik, ahol antagonistaként hat” – mondja Silvia Fialová, a Benign Prostate Hyperplasia Phytotherapy kiadványából.

 

 

Az INDONAL PARTNER® termék egy kiváló minőségű készítmény, amely erősíti az immunitást férfiakban és nőkben egyaránt.

Az INDONAL tartalmazza az egyik rákellenes hatású fitokémiai anyagot Az Indol-3-carbinol, amely hozzájárul a férfiak és nők hormonális egyensúlyához, befolyásolja a tesztoszteron és az ösztrogén anyagcseréjét.

További információ a www.indonal.hu oldalon található.

 

A fent említett terméken kívül a piacon elérhető az INDONAL WOMAN® is, mely összetételénél fogva pozitívan hat a női problémákra.

Milyen hatásai vannak az INDONAL WOMAN-nak:

  • erősítő hatással van a hormonfüggő lágyrészekre (mell, méh)
  • hozzájárul a nemi hormonok egyensúlyához a nőknél
  • enyhíti a nyomást a mellekben a menstruáció alatt és azon kívül
  • a klimaxos időszakban fejti ki jótékony hatását
  • erősíti az immunitást

Próbáljon tájékozódni erről a forradalmian új gyógynövénykészítményről nőgyógyászától, kezelőorvosától vagy a gyógyszertárak orvosaitól.

„Az azonban továbbra is igaz, hogy a rendszeres nőgyógyászati ​​vizsgálat a legjobb megelőzés” – összegzi MUDr nőgyógyász. Ilona Hegerová.

A megelőzés a legalapvetőbb és legfontosabb, ne felejts el gondolni rá tizenéves lányodnál sem.

Vélemény, hozzászólás?